KEŽMAROK: Hladomorňu na hrade zastrešili a vežu zatraktívni osvetlenie

10.06.2008 Kežmarok

Kežmarok 10. júna (TASR) - Strechu hladomorne Kežmarského hradu zničil v 18. storočí požiar, takže veža bola vystavená nepriazni počasia až do vlaňajška, kedy sa začali práce na jej znovuzastrešení. Tie v ...
\"V rámci rekonštrukcie hradu bola zastrešená hladomorňa, zároveň sme upravili depozitárne priestory v celom severozápadnom trakte, kde na prízemí sú nanovo upravené priestory tak, aby sme tam mohli 17. júna, teda na budúci utorok, sprístupniť úplne novú expozíciu venovanú starým automobilom. Historické automobily a motocykle zapožičia Veteran car klub v Poprade. V expozícii budú vystavené aj naše exponáty - staré požiarnické autá a hasičská technika, \" uviedla pre TASR riaditeľka hradu Erika Cintulová.
Nová expozícia bude prístupná celoročne. Podľa slov riaditeľky bude nová strecha hladomorne dominantným prvkom Kežmarského hradu, keďže kopíruje aj ďalšie obranné veže. Zatraktívni ju aj osvetlenie. Nainštalujú tam 43 svietidiel.
Celá rekonštrukcia hradu si vyžiadala 15,3 milióna Sk (504.367 eur). Časť prostriedkov poskytla Európska investičná banka a časť Prešovský samosprávny kraj. \"Pripravujeme ďalšie projekty v spolupráci s poľskými partnermi v rámci cezhraničnej spolupráce. Chceli by sme do projektu zahrnúť úpravu celého nádvoria hradu, \" informovala riaditeľka. Spresnila, že zámerom je vybudovať na nádvorí nové kryté javisko, remeselnícke stánky, upraviť chodníky, doplniť lavičky pre návštevníkov a zakonzervovať aj rozpadávajúce sa základy už neexistujúcich objektov. Investície si vyžiadajú približne 10 miliónov Sk (329.652 eur) a pomôžu zatraktívniť hrad, ktorý ročne navštívi asi 30.000 turistov.
 

Vyberte región